top of page

מכללת תל חי 10.06.2021

  • Writer: דרך רוח
    דרך רוח
  • Jun 9, 2021
  • 3 min read

30 זהו בדיוק מניין השבועות בהם למדנו השנה בבית החינוך למדעי הרוח לתלמידי תיכון במכללה האקדמית תל חי. שנה מורכבת ומאתגרת במיוחד שהאירה באור יקרות את הנחיצות וההכרח בקיומו של בית החינוך הצפוני שלנו ואת הקוים המיוחדים המאפיינים את התנהלותו ואת חוסנו.

את יום הלימודים האחרון פתחנו וסיימנו אתמול במליאה בסדנת שירה מדוברת שהעביר לכולנו רועי רוזן. כתבנו מי אנחנו בתרגילים שונים - כשיר ילדים, כשיר ראפ, ב 20 מילים,  ב 10 מילים, ב 5 מילים. צמצמנו את המילים עד שנהיינו מזוקקות ומדויקות. הסדנא היתה משחררת ומצחיקה ואפשרה לסגנונות שונים להתפרץ החוצה.

לפניה ולאחריה התפצלנו לכיתות הלימוד:

במגמת הספרות

בכיתה יא' של ד"ר טליה לוי:

מהו קול נשי בספרות? האם זהו קול שבהכרח נכתב על-ידי אישה? שיוצא מפיה של דמות נשית? אין לשאלות האלה תשובה אחת ברורה, אבל מה שכן עלה באופן ברור בשיחת הסיכום שלנו אתמול הוא שהקול הזה חסר לנו השנה.

התמקדנו השנה ביחידה הרביעית של ספרות עולם. היכרנו יצירות קאנוניות מהומרוס דרך סרוונטס, פטררקה, שייקספיר, טולסטוי, קפקא ועוד. עברנו תחנות ספרותיות חשובות החל מהאפוס הקלאסי דרך ראשית הרומן המודרני, הסגנון הרומנטי והריאליזם. קראנו גם נשים- שימבורסקה שהיא חלק מתכנית הלימודים וגם אמילי ברונטה שאת הרומן שלה 'אנקת גבהים' הוספנו לתוכנית. ועדיין, חסרו לנו יוצרות נשים וקולות נשיים, וגם (לאו דווקא בחפיפה) קולות שוליים שקל יותר להגיב ולהתייחס אליהם לצרכינו.

אז הקאנון הגברי האירופאי ה'כבד' קצת העיק עלינו, והיה גם איזה וירוס שהשפיע קצת, ואף על-פי כן סיכמנו שנה תוססת ומהנה. במפגש אתמול ערכנו חידון קאהוט לסיכום השנה שכלל שאלות על היוצרים והיצירות וגם הרבה הווי; ניסינו לבחור נושא שנתי ליחידה החמישית בשנה הבא (התלבטות בין ייצוגי מגדר לבין התבגרות בראי הספרות) והחלטנו על הספר שנקרא בקיץ ('החברה הגאונה').

בכיתה י' של אילה ליבנה:

נפגשנו אתמול בפעם האחרונה לשנה זו, וצפויה לנו פרידה ארוכה במיוחד בעקבות היציאה הקרבה שלי לתקופת הלידה. נפגשנו בהרכב האינטימי שלנו ובעיקר שמחנו לשוחח זו עם זו. התלמידות סיכמו את השנה שהיתה במילים כל כך יפות ומשמחות - איך התקשו בתקופת הקורונה להבין מה זה דרך רוח ואיך הן גאות ומסופקות שהתעקשו ולא וויתרו, איך חברים אומרים להן שזה בזבוז זמן לבוא בחמישי אחר הצהריים ללימודים והן לא מרגישות ככה בכלל ואיך הן גאות בעצמן על מה שלמדו וכמה שהתפתחו במהלך השנה. סיימנו בסבב "עין טובה" שגרם לנו לצאת נרגשות וקרובות. נתראה שנה הבאה :)

במגמת הפילוסופיה

בכיתה יא' של ד"ר אדם ויילר גור אריה:

בחלק הראשון של המפגש המשכנו לדון בטיעון התכנון:

- האם קבלה של טיעונים כמו טיעון התכנון, שמנסים להוכיח את קיום האל, מייתרים את ההתגלות ואת כתבי הקודש אשר מבוססים עליה?

- טיעון התכנון מבוסס על ההקבלה שען : שעון - אל : יקום. האם העובדה ששני דברים, כמו שעון ויקום, דומים מכמה בחינות (למשל מורכבות) מחייבת בהכרח שיהיו דומים מכל הבחינות (שדרוש להם מתכנן).

- האם התכנון של העולם אכן טוב? מה למשל לגבי הרוע שמשתולל בעולם? מה למשל לגבי זה שעוד כמה מיליארד שנים השמש אמורה "לבלוע" את כדור הארץ? אם התכנון איננו טוב האם יש בכך לומר משהו על המתכנן?

בכיתה י' של יעל אשד סילבר :

המפגש התחיל בסדנת פואטרי סלאם. לקח קצת זמן להתחמם ולחלק מהתלמידות נוצרה התנגדות בהתחלה. בהמשך כולן שיתפו פעולה, כתבו ושיתפו ומשיחה איתן לאחר הסדנא כולן נתרמו ממנה וכולן היו מרוצות מתרגילי הכתיבה או מתוצריהן. קיימנו שיחה קצת ביקורתית על הסדנה, אופן העברתה וחלק מהתכנים שעלו במסגרתה ולאחר מכן המשכנו לסיכום השנה.

סקרנו בקצרה נושאים מרכזיים, טקסטים ורעיונות שלמדנו לאורך השנה.

על קירות הכיתה היו תלויים 4 דפים עם משפטים להתייחסות שלהן:

1. היה לי משמעותי במיוחד השנה.

2. הייתי רוצה להרחיב יותר בשנה הבאה על.

3. היה לי פחות מעניין או רלוונטי.

4. משהו חדש שהייתי רוצה שנלמד שנה הבאה.

שמחתי מאוד לשמוע מהתלמידות שהיה להן משמעותי במיוחד להטיל ספק, להבין דברים על עצמן בעזרת פילוסופיה ולמצוא טענות נגד לדעות שלהן.

בשיחה פתוחה התלמידות שיתפו ברעיונות שליוו אותן גם מחוץ לכיתה, בדברים טובים שהיו לנו לאורך השנה וגם בביקורת על תכנים או דרכי הוראה שלא התחברו אליהן או שהקשו על הלמידה שלהן.

סיימתי בשיתוף על ההערכה שיש לי אליהן על שבחרו להגיע בכל יום חמישי ללמוד פילוסופיה ולהשתתף בשיעורים כולל בשיתוף של תכנים אישיים והודיתי על המרחב המאפשר שנוצר לנו במפגשים פנים אל פנים.

וזו גם ההזדמנות שלנו להודות לכל השותפים הנפלאים שמלווים אותנו מיום 'לידתו' של בית החינוך : אנשי מגבית קנדה ('ההורים המאמצים' שלנו 😊 שפתחו בנדיבות את כיסם וליבם) ; אנשי המכללה האקדמית תל חי (מפיחי הרוח במפרשים

ואלה שנותנים לנו את תחושת הנוחות והבית החם במקום ) ; מנהלי ומנהלות בתי הספר – דנציגר, עמק החולה, עיינות ירדן והר גיא (שפתחו עבורנו בחמימות את שערי בתי הספר) ; רכזי ורכזות השכבות בבתי הספר (שנמצאים איתנו בקשר

שוטף ומסייעים ככל שניתן) ; אנשי הרשויות (שדואגים להקל על התלמידים שלנו להגיע למכללה).

תודה גדולה לכולם ונתראה בשנה הבאה.

תגובות


  • Facebook

ליצירת קשר
liorp67@gmail.com
050-587-5544

דרך רוח

לקידום מדעי הרוח בישראל

(חל״צ)

bottom of page