מכללת תל-חי 17.03.2025
- דרך רוח
- Mar 16
- 3 min read
Updated: Apr 15
שבוע 20 בבית החינוך למדעי הרוח לתלמידי תיכון במכללה האקדמית תל חי.
בכיתה י' של מירב מידן וירון אלון:
חזרנו לתל חי, ההתרגשות הייתה רבה אך הנוכחות הייתה מועטה יחסית. בהיעדרו של אליעזר העברתי לבד שיעור פילוסופיה משותף לשתי הקבוצות. מכיוון ששתי הקבוצות עסקו במידה כזו או אחרות בהוכחות לקיומו של אלוהים חשבנו שיהיה נכון לקיים דיון משותף בנושא. לאחר סבב היכרות קצר אמרתי שנעסוק בגרסה של לייבניץ לטיעון הקוסמולוגי אבל שלפני כן אנחנו צריכים להבין כמה מושגים והבחנות. לאחר חזרה כללית על המושג של אלוהים שאנחנו מכוונים אליו הצגתי שתי תפיסות בנוגע לטבעה של המציאות: תאיזים פשוט ואתאיזם פשוט. אמרתי שכדאי להסתכל על רבים מהטיעונים לקיומו של אלוהים, כולל הטיעון שנדון בו היום, כטיעונים נגד אתאיזם פשוט. השאלה אם הם טובים גם כטיעונים בעד קיומו של אלוהים תלויה בשאלה עד כמה אנחנו לוקחים ברצינות תפיסה שלישית, שאפשר לכנותה קוואזי תאיזים (העמדה שמשהו מחוץ ליקום יצר את היקום אך שמשהו זה איננו אלוהים). שאלתי היכן הם נמצאים ולאחר דיון קצר עברנו לטקסט של לייבניץ. בטקסט מופיעים מושגים כגון אפשרי, הכרחי ומקרי וכן עקרון הטעם המספיק הנשען עליהם אז לפני שהתחלנו לקרוא היה צריך להסביר. עברנו לקריאה בטקסט אך רק מעטים הצליחו לעקוב אחרי המהלך הכללי ולהבין את הטיעון. הסברתי את המהלך הכללי ואז הצגתי כיצד אני מבין את הטיעון. חילקנו אותם לקבוצות מעורבות והמשימה הייתה לבדוק את מהימנות הטיעון. לפני כן עוד הצגתי להם בקצרה שלושה כללי היסק פשוטים שהם צריכים לדעת כדי לבדוק אם הטיעון תקף ואז הם ניגשו לעבוד. לא שמתי לב שהזמן עבר כל כך מהר אז לא היה להם מספיק זמן לעבוד ברצינות על הטיעון. אבל למרות זאת נראה היה כי אצל רובם הטיעון, הנושא והלימוד המשותף עוררו עניין וסקרנות.
בהמשך לשיעור הפילוסופי המשותף של כיתות י ו—יא, המשכנו לשיעור ספרות משותף. כיוון שרק תלמיד אחד שהיה בשיעור של יא שבוע שעבר נכח גם הפעם, החלטתי להעביר שוב את מסע הגיבור, נושא שישמש את תלמידי שתי הכיתות. הצגנו תפיסות פשוטות של הגדרה מהי הגיבור ואז ראינו תמונות של דמויות ציבוריות ותהינו אם ניתן להגדיר אותם גיבורים. משם נכנסנו לתיאוריה של ג'וזף קמפבל שחקר מיתוסים וסיפורי עם רבים וניסח את מסע הגיבור. הגענו למעגל הקסם של מסע הגיבור ובחנו אותו באמצעות סיפור מלך האריות – עברנו שלב שלב והתלמידים הסבירו איפה זה נמצא בסרט. הבחנו בכך שניתן להכיל את התהליך על זה על רובם המוחלט של היצירות ההוליוודיות וגם על ספרים ישנים וחדשים. מירב השתלבה במהלך והציגה זווית מגדרית – מהו מסע הגיבורה? האם ניתן להגיד שגם גיבורות ספרותיות עוברות מסע דומה? לדוגמה האודיסאה – בעוד אודיסאוס עובר את המסע, פנלופה מחכה לו בבית סבילה. מהו המסע שלה? מירב נתנה כדוגמה את וירג'יניה וולף ואת "אל המגדלור" – סיפור שמתאר נסיעה למגדלור והכל מתרחש בראשה של המספרת. האם יש כאן את מסע הגיבור הקלאסי? לא, ולכן יש לחשוב על מסע הגיבורה מזווית אחרת. לסיום, התלמידים והתלמידות התחילו לכתוב סיפור שמבוסס על שלבי המסע.
בכיתה יב' של סיון קיפניס ואילה ליבנה:
אחרי שנה וחצי חזרנו הביתה! כלומר למכללה! נפגשנו בהרכב כמעט מלא, בהתרגשות, וגילינו שהמכללה ריקה לגמרי וכל הבניין שלנו. אחרי מפגש מרגש של כל בית החינוך בו נאמו רימון ואלה, ואחרי חידון משעשע אותו הנחתה גלי, התכנסנו כל הכתה ביחד. ניסינו לשוות לשיעור אווירה של מבחן רציני, לקראת המתכונת שבוע הבא. רוב התלמידים עשו מאמץ רציני ושוב ניכר הפער בין ידיעת החומר ליכולות הכתיבה. בתום החלק הראשון בדקנו איתם ביחד את התשובות וסיון כתבה על הלוח את התשובה השלמה. נקווה שהם ינצלו את הזמן הנותר להתאמן בכתיבה.
Commentaires